© Bruno Sassarone  
   
   
  button button button button button button button button  
 
КОНТАКТ: изпрати e-mail
photo-bio

 

БИОГРАФИЯ

Родена в София, Вера Николова получава музикално образование в Италия, където печели и първите си награди като пианистка и певица в Националната Консерватория във Венеция. Учи при Джорджо Фаварето в Академия Киджана в Сиена и Родолфо Челети в Милано и специализира с Тито Гоби и Елизабет Шварцкопф. След установяването си в Париж работи с Жерар Сузе и Режин Креспен.

Кариерата й започва с Юдита в Юдита Триумфанс на Вивалди (Театро Олимпико – Виченца) и Дидона в Дидона и Еней на Пърсел (Венеция и по-късно в Театро Нуово – Верона). Участва в изпълнението на големите барокови оратории в Италия, Франция, Германия, Белгия и Великобритания. На фестивала в Сент Рикийе пее в Petite messe solennelle на Росини, в турне в Европа и на Фестивала във Фландрия - в Реквием на Верди, в Анверс - в Стабат Матер на Дворжак, в Париж – в кантатата Александър Невски на Прокофиев. В различни оперни театри в Италия изпълнява Моцартовите роли на Джудита, Керубино, Дорабела, Марчелина и партиите Ченерентола и Изабела от Росини. В репертоара й днес влизат още ролите на Шарлоте, Кармен, Далила, Сантуца, Азучена, принцесата на Буйон и Зиглинде.

Развива голяма дейност в камерната музика: във Франция, в Париж,  Salle Gaveau и на летните фестивали в Южна Франция; в САЩ пее в Лос Анджелес и в Сиатъл с Northwest Chamber Orchestra под диригентството на Ралф Готони и Лорин Холандер; в Канада - Монреал, Отава и Торонто. В България участва  на Новогодишния музикален фестивал в НДК, фестивала "Софийски  музикални седмици" на Фестивала „Аполония” в Созопол , пее в София в зала „България”, Музея "Земята и хората", Съюза на композиторите.  Дава концерти в Пазарджик, Благоевград, Нова Загора и Стара  Загора.

През 2001 г. записва диск с оркестъра на Българското национално радио под диригентството на Методи Матакиев и през 2007 диск с мелодии на Мусоргски,  Чайковски и Рахманинов с пианиста Марио Ангепов.

Българската национална телевизия прави филм-репортаж за нея в поредицата „Не носталгично”, представяща българските артисти, живеещи в чужбина.

Италианската телевизия RAI, ARTE, специализираният музикален канал MEZZO и различни български телевизионни канали регистрират и излъчват нейни изпълнения на камерна музика и на музикални фестивали. Изпълнения на Вера Николова са излъчвани също от радиостанции в Италия, Франция, Белгия, България и от RadioClassic King в САЩ.

Вестник Seattle Post –Intelligencer отбелязва нейния "драматичен усет и капацитет да общува с публиката”, както „и умението й да усети къде да бъде лирична, покъртваща или патетична”.
 
 
  2014 © Вера НИКОЛОВА. Официален уебсайт. Всички права запазени.